
Sous vide har i lang tid været en populær disciplin inden for den gastronomiske branche, men er vi på vej ind en ny trend, hvor denne type af tilberedning bevæger sig ind i de almene danske køkkener? Før vi dykker ned i denne trend, er det på sin plads at tale om, hvad det egentlig er for en tilberedningsmetode, som vi beskæftiger os med.
Når vi taler om sous vide ledes tankerne tilbage til 1970’ernes Frankrig. Her udviklede man den omtalte metode, der foregår ved, at råvaren først pakkes ind i plastic, hvorefter der skabes et vakuum. Tilberedningen foregår nu i et vandbad. Man har nu fået skabt en situation, hvor tilberedningen foregår under iltfrie forhold.
Det er nu nærliggende at stille spørgsmålet om, hvorfor netop denne metode begynder at vinde frem i de danske køkkener? Først og fremmest er det en nem metode at give sig kast i. Der er ikke meget udstyr, der skal anskaffes, og heller ikke de store færdigheder, der først skal mestres. Det, der er vigtigst, er dog smagen, men hvordan adskiller det sig fra andre tilberedningstyper?
Ved at vakuumpakke råvaren inden tilberedningen sørger man for, at smagen ikke går tabt. Man kunne forestille sig, hvis man blot have kogt råvaren ved samme temperatur, ville en stor del af smagen gå tabt, hvorefter man f.eks. blot ville stå tilbage med et udkogt stykke kød.
Fordelen ved sous vide er, at det er muligt meget detaljeret at styre smagen ved hjælp af temperaturen. Prøv dig for eksempel frem med den samme råvare ved 3-4 forskellige temperaturer og se, hvilket resultatet du får, og hvilken smag du bedst kan lide.
Netop muligheden for, at man stor nøjagtighed kan styre smagen, er noget af det, der gør denne stilart populært. Der er nemlig uanede muligheder for at kunne prøve sig frem med tilberedning ved forskellige temperaturer, og derudover kan man også forsøge at justere på tiden.